HomeNieuwsPrikken van AstraZeneca alleen voor mensen van...

Prikken van AstraZeneca alleen voor mensen van 60 jaar en ouder

Prikken van AstraZeneca alleen voor mensen van 60 jaar en ouder

Er is een hele kleine kans op een ernstige bijwerking na een prik van AstraZeneca. Dit kan gebeuren binnen 14 dagen na de prik. Deze bijwerking is trombose (klonten bloed in een bloedvat) samen met te weinig bloedplaatjes.

Deze zeldzame bijwerking komt vooral voor bij mensen jonger dan 60 jaar.

Daarom krijgen in Nederland alleen nog mensen van 60 jaar en ouder de prikken van AstraZeneca.

Bij mensen van 60 jaar en ouder is het voordeel van de prik tegen corona veel groter dan de kans op bijwerkingen. Bij die mensen is de kans op blijvende problemen door corona namelijk veel groter. Na een prik is de kans op blijvende problemen heel erg klein.

Bent u jonger dan 60 en heeft u al een prik van AstraZeneca gekregen? U kunt veilig de tweede prik van AstraZeneca halen. Tot nu toe heeft niemand op de wereld de ernstige bijwerking gekregen na de tweede prik van AstraZeneca.

In het kort

 • Prikken tegen corona maken uw weerstand tegen het coronavirus beter.
 • Daardoor is er minder kans dat u ziek wordt door het virus.
 • Bijwerkingen die het meest voorkomen zijn: pijn op de prikplek, koorts en een grieperig gevoel.
 • Ernstige bijwerkingen komen bijna nooit voor.
 • Nog niet alles is bekend over de prikken.
 • Bedenk voor uzelf of u de prikken wilt halen.
 • Hoe meer mensen kiezen voor de prikken, hoe minder mensen er ziek zullen worden door corona.

Wat is een prik tegen corona?

Een prik tegen corona maakt uw weerstand tegen het coronavirus beter. Daardoor is er minder kans dat u ziek of ernstig ziek wordt door het virus.

Andere woorden voor deze prik zijn Covid-19-vaccin en coronavaccin.

De prikken hebben voordelen en nadelen. U kunt erover nadenken of u de prikken wilt krijgen. Bedenk daarbij of de voordelen van de prikken voor u groter zijn dan de nadelen.

De prikken zijn goedgekeurd door de Europese organisatie die medicijnen keurt (de EMA).
Het is een tijdelijke goedkeuring. Dat betekent dat de prikken werken en veilig zijn. Nog niet alles is duidelijk over de prikken. De fabrikanten en andere organisaties moeten daarom de komende jaren verder onderzoek doen.

Voordelen en nadelen van prikken tegen corona

Voordelen van de prikken tegen corona:

 • U heeft veel minder kans om ziek te worden door het virus:
  • Als het coronavirus in uw lichaam komt, wordt u niet ziek of minder ziek.
  • U heeft minder kans op longontsteking en andere problemen door corona.
  • U heeft ook veel minder kans dat u zo ernstig ziek wordt dat u naar het ziekenhuis of de IC moet.
  • U heeft ook veel minder kans dat u overlijdt door corona.
 • We denken dat u na de prikken anderen niet meer kunt besmetten, maar dit is nog niet zeker. Dit wordt nog verder onderzocht.
 • We denken dat de prikken minimaal 3 maanden beschermen en waarschijnlijk veel langer. Het is nog niet bekend hoe lang de prikken precies beschermen. Dat wordt nog onderzocht.
 • De prikken beschermen waarschijnlijk ook tegen de coronavirussen die veranderd zijn (dit heet gemuteerd).
 • Hoe meer mensen kiezen voor de prikken, hoe minder mensen er ziek zullen worden door corona. De overheid kan dan besluiten dat het leven weer normaler kan worden, zonder de corona-maatregelen.
 • De prikken van Pfizer, Moderna, AstraZeneca en Janssen beschermen alle 4 heel goed tegen ernstige corona. En tegen opname in het ziekenhuis en overlijden.

Nadelen van de prikken tegen corona:

 • De prikken kunnen bijwerkingen geven. De plek waar geprikt is, kan pijn gaan doen. Dit gaat na 1 tot 2 dagen over.
 • U kunt zich een paar dagen niet lekker voelen. U kunt last hebben van moeheid, hoofdpijn, spierpijn en koorts.
  Dit is een normale reactie van het lichaam op de prik. Het betekent dat het lichaam weerstand tegen corona opbouwt. De klachten zijn meestal binnen 1 tot 2 dagen over.
 • Direct na de prik kan heel soms een ernstige allergische reactie voorkomen (vooral bij mensen die al een ernstige allergie hebben).
  Na de prik blijft u daarom 15 minuten in de buurt van de arts. Die kan een ernstige allergische reactie meteen behandelen.
 • Er kunnen nog bijwerkingen van de prikken ontdekt worden die heel weinig mensen krijgen. Maar die kans is heel erg klein. Deze kunnen pas ontdekt worden als miljoenen mensen de prikken hebben gekregen. Bijvoorbeeld de bijwerking die bij de prikken van AstraZeneca werd ontdekt.
 • Er kunnen nog bijwerkingen of nadelen van de prikken ontdekt worden die pas heel lang na de prikken ontstaan. Die kans dat deze bijwerkingen of nadelen bestaan is heel erg klein. We weten pas over een paar jaar of dit zo is.
 • We weten nog niet precies hoe lang de prikken beschermen tegen corona. Dat wordt onderzocht. We denken dat de prikken minimaal 3 maanden beschermen en waarschijnlijk langer.
 • We denken dat u na de prikken anderen niet meer kunt besmetten, maar dit is nog niet zeker. Dit wordt nog verder onderzocht. Ook na de prik(ken) blijven daarom voorlopig maatregelen nodig, zoals afstand houden en handen wassen.

Wat gebeurt er in het lichaam na de prikken tegen corona?

Er zijn verschillende prikken tegen corona. Ze zorgen allemaal dat u niet ernstig ziek wordt door het coronavirus:

Prikken van het bedrijf Pfizer/BioNTech en het bedrijf Moderna:

 • Dit zijn prikken met een klein stukje RNA van het coronavirus erin.
 • In RNA-vaccins zit geen dood of zwak virus(deeltje).
 • In de prik zitten hele kleine stukjes erfelijk materiaal van een klein deel van de buitenkant van het coronavirus. Die stukjes heten RNA. U heeft in alle cellen in uw lichaam ook RNA. Met RNA kan uw lichaam eiwitten maken die nodig zijn om te leven. RNA is dus geen dood of zwak virus.
 • Het RNA in de prik zorgt ervoor dat cellen in uw lichaam ook eiwitten gaan maken die lijken op de buitenkant van het coronavirus. Er ontstaan dan cellen die aan de buitenkant lijken op het coronavirus. Deze cellen kunnen u niet ziek maken. Uw lichaam wil deze cellen wel meteen opruimen en gaat afweerstoffen maken tegen het coronavirus.
 • Het RNA uit de prik verdwijnt vanzelf uit uw lichaam, binnen een paar dagen.
 • Komt het coronavirus later in uw lichaam, dan herkennen de afweerstoffen het virus. Uw lichaam kan dan sneller en beter nog meer afweerstoffen maken en het virus snel doden en opruimen. U wordt dan niet of bijna niet ziek door het virus.
 • Het RNA in de prik komt niet in de kern van uw cellen. Het RNA kan het erfelijk materiaal (DNA) dat in die kern zit dus niet veranderen.
 • Als 100 mensen de prikken krijgen, zijn ongeveer 90 mensen na de prikken beschermd tegen corona.
 • Van Pfizer/BioNTech krijgt u 2 prikken. Van Moderna krijgt u ook 2 prikken.

Prikken van het bedrijf AstraZeneca en het bedrijf Janssen:

 • In de prik zit een verkoudheidsvirus met een stukje van het coronavirus. Het kan mensen niet ziek of verkouden maken.
 • Als het stukje coronavirus via de prik in uw lichaam komt, gaat uw lichaam afweerstoffen maken tegen het coronavirus.
 • Komt het coronavirus later in uw lichaam, dan herkennen de afweerstoffen het virus. Uw lichaam kan dan sneller en beter nog meer afweerstoffen maken en het coronavirus snel doden en opruimen.
 • Het verkoudheidsvirus met het stukje coronavirus kan niet overleven in uw lichaam. Uw lichaam ruimt het in een paar dagen op.
 • De prik(ken) van AstraZeneca en Janssen werken even goed.
  Als 100 mensen de prik(ken) van AstraZeneca of Janssen krijgen, zijn ongeveer 60 tot 80 mensen na de prik(ken) beschermd tegen (ernstig) ziek worden door corona.
 • Bij AstraZeneca krijgt u 2 prikken. Bij Janssen krijgt u 1 prik.

Kan ik prikken tegen corona krijgen?

Vanaf 18 jaar kunt u de prikken tegen corona krijgen. U krijgt een uitnodiging van uw werkgever, huisarts, arts van uw instelling of GGD.

Kijk op de website van de Rijksoverheid wie wanneer welke prik kan krijgen.
U kunt niet kiezen welke prik u krijgt. De overheid beslist dit.

De prikken zijn gratis.

Kinderen en prikken tegen corona

Kinderen kunnen de prikken niet krijgen. Er is niet onderzocht of de prikken werken en veilig zijn bij kinderen. Dit wordt nu wel onderzocht.

Al corona gehad, toch een prik tegen corona?

Heeft u al corona gehad? Ook dan kunt u de prikken krijgen. Als u corona gehad heeft, heeft u afweerstoffen gemaakt tegen het virus. Die beschermen u, maar we weten niet precies hoe goed en hoe lang.
Bij de prikken is het zeker dat er genoeg afweerstoffen gemaakt worden. Door de prikken worden uw eigen afweerstoffen waarschijnlijk ook beter.
Heeft u in de afgelopen 6 maanden corona gehad? Dan is 1 prik genoeg voor bescherming tegen corona.

Bloedverdunners en prikken tegen corona

Ook als u bloedverdunners slikt, kunt u de prikken tegen corona krijgen. Soms zijn er wel extra maatregelen nodig.

Hele slechte weerstand en prikken tegen corona

Heeft u een hele slechte weerstand en daardoor meer kans om ernstig ziek te worden door corona? Bijvoorbeeld na een transplantatie of bij dialyse?
Dan krijgt u de prikken van Pfizer en Moderna, omdat die bij een hele slechte weerstand beter werken. De prikken zijn veilig, ook bij een slechte weerstand. We weten nog niet of u meer bijwerkingen kunt krijgen. Toch kunt u de prikken waarschijnlijk beter wel nemen. Want erg ziek worden door corona is waarschijnlijk gevaarlijker voor u.

De prikken van AstraZeneca zijn ook veilig. Maar deze prikken werken bij een hele slechte weerstand waarschijnlijk minder goed.

Prikken tegen corona en andere prikken

U kunt de prikken tegen corona ook halen als u al een prik tegen de griep, pneumokokken of een andere ziekte heeft gekregen. De prikken werken dan even goed en zijn even veilig.

Kan ik de prikken nemen als ik zwanger ben of borstvoeding geef?

Bent u zwanger en gezond? Dan kunt u de prikken beter na uw bevalling nemen.

Er is namelijk nog niet onderzocht of de prikken werken en veilig zijn bij zwangere vrouwen. Artsen verwachten dat de prikken wel veilig zijn als u zwanger bent, omdat er geen levend virus in de prikken zit.

Soms kunnen de voordelen van de prikken groot zijn. Bijvoorbeeld als u een ziekte heeft waardoor u meer kans heeft op heel ziek worden door corona. Bespreek dan met uw arts of u de prikken wel of niet wilt nemen als u zwanger bent.

Als u borstvoeding geeft, kunt u de prikken krijgen. Artsen denken dat er geen stoffen uit de prik in de borstvoeding komen.

U kunt de prikken ook krijgen als u zwanger wilt worden. U wordt niet minder vruchtbaar door de prikken.
Krijgt u IVF? Overleg dan met uw arts die u behandelt met IVF.

Wanneer kan ik de prikken tegen corona niet krijgen?

U kunt de prikken tegen corona niet krijgen:

Hoe gaat het verder als ik de prik(ken) tegen corona wil?

Kiest u ervoor om de prik(ken) tegen corona te halen? Dan hoeft u niets te doen. U krijgt een uitnodiging van uw werkgever, huisarts, arts van uw instelling of GGD.

Lees meer over de prik(ken) tegen corona bij Ik krijg een prik tegen corona.

Meer informatie over prik tegen corona

Meer informatie over een prik tegen corona:

We hebben de informatie over een prik tegen corona gemaakt met: