Druk gedrag bij uw kind
In het kort
- Druk gedrag en snel afgeleid zijn hoort bij de leeftijd en ontwikkeling van kinderen.
- Als ouder kunt u veel doen:
- Spreek regels af en houd u aan de afspraken.
- Zeg tegen uw kind wat het góed doet.
- Lees opvoedingstips: Centrum voor Jeugd en Gezin.
- Praat met een hulpverlener die veel weet van de ontwikkeling van kinderen en opvoeding.
Druk gedrag bij kinderen
Uw kind is druk en snel afgeleid. Waar komt dat meestal door?
- Het hoort bij de leeftijd en ontwikkeling van uw kind.
- Het ene kind is van zichzelf onrustiger en beweeglijker dan het andere. Sommige kinderen zitten vol met energie. Het gedrag is dan normaal, het hoort bij het kind.
- Het kind heeft last van stress, bijvoorbeeld door dingen die gebeurd zijn.
Aanpak bij druk gedrag
Dit kunt u doen als uw kind heel druk is:
- Op vaste tijden spelen, huiswerk maken, eten en naar bed.
- Duidelijke regels afspreken voor de dingen die u belangrijk vindt. Bijvoorbeeld: rennen doen we buiten. Maar maak niet te veel regels (5 regels is genoeg).
- Goed gedrag prijzen: dit is heel belangrijk! Dus niet alleen zeggen wat het kind niet goed doet, maar vooral óók wat wel goed gaat.
Prijzen van prettig gedrag van je kind werkt veel beter dan zeggen wat je kind fout doet. Zeg bijvoorbeeld: ‘Wat ben je lekker rustig aan het spelen’ of: ‘Wat fijn dat je me helpt met opruimen’. - Grenzen stellen: dit betekent dat u reageert als uw kind iets doet wat niet mag. Dat kan op verschillende manieren:
- Nee zeggen als iets niet mag (verbieden).
- Er geen aandacht aan geven (negeren). Doe dit bijvoorbeeld als uw kind ergens over doorzeurt. Geef het zeuren geen aandacht, maar geef juist een compliment als uw kind ermee gestopt is.
- Kleine, korte straf geven (bijvoorbeeld de bal een half uurtje in de kast als uw kind in huis voetbalt, of uw kind een klusje laten doen dat het niet graag doet).
- Consequent zijn: als u iets afspreekt met uw kind, doe het dan ook. Zeg duidelijk wat u van uw kind verwacht of wat u gaat doen. En zeg het positief. Dus niet: ‘Als je nu niet opruimt, gooi ik alles weg’. Maar wel: ‘Als je je kamer hebt opgeruimd, mag je buiten spelen’.
Kijk op opvoeden.nl voor meer tips.
Bij het wijkteam of Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) kunt u persoonlijk advies krijgen. Ga daarvoor naar het spreekuur van het wijkteam of CJG bij u in de buurt.
Sommige huisartspraktijken hebben een praktijkondersteuner die u kan helpen. U kunt ook naar een andere hulpverlener, zoals een orthopedagoog of psycholoog. Vraag uw huisarts naar iemand bij u in de buurt.
Is uw kind vooral erg druk op school? Praat dan eerst eens met de meester of juf van uw kind.
Hoe gaat het verder bij druk gedrag?
Druk gedrag verandert langzaam. U moet dus geduld hebben. Blijf de adviezen volgen en hou vol. Bijvoorbeeld met grenzen stellen en complimenten geven als uw kind iets goed doet.
Veel ouders merken na een tijd dat het beter gaat. Uw kind voelt zich beter. En u merkt steeds beter wat goed werkt.
Worden de problemen juist groter, bespreek dit dan met uw huisarts of andere hulpverlener.
Meer informatie over druk gedrag
- www.opvoeden.nl, o.a. tips over: duidelijke regels maken, je houden aan afspraken, goed gedrag belonen.
- Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG): voor persoonlijk advies. Ga daarvoor naar het spreekuur van het CJG bij u in de buurt.
- www.wijzijnMIND.nl: website over psychische gezondheid.
De informatie over ADHD is gebaseerd op de richtlijn voor huisartsen, de NHG-standaard ADHD bij kinderen en de Zorgstandaard ADHD.