HomeMeerSOA test

SOA test

Wat is een SOA?

SOA staat voor ‘Seksueel Overdraagbare Aandoening’. Soa’s zijn besmettelijke ziekten die je door onveilig vrijen kan oplopen. 

Wanneer doe ik een SOA test?


Heeft u onveilig seks gehad, begint u met een nieuwe relatie, heeft u verschijnselen van een soa of zit u in een risicogroep? Dan kan het verstandig zijn om een SOA-test te laten doen. Een test is de enige manier om zekerheid te krijgen.

Waar kan ik een SOA test laten doen?


De huisarts is de aangewezen plek waar u een SOA-test kunt laten doen. Onze huisartsenpraktijk biedt je de mogelijkheid om discreet en in een vertrouwde omgeving een SOA-test uit te voeren. De huisarts kan u uitleg geven, vragen beantwoorden en u adviseren welke test zinvol is.

Wil je niet naar een je huisarts gaan, dan kan een SOA zelftest een alternatief zijn. Doe dan de testwijzer. Op basis van de uitslag bestel je makkelijk en snel online de juiste soa-test. Het is exact dezelfde test die de huisarts gebruikt. De soa-testen zijn dus even betrouwbaar. Aan SOA-testen zijn wel kosten verbonden. 

De SOA poli van de GGD is er voor mensen die een duidelijk verhoogd risico hebben op een SOA. Dit zijn onder andere mannen die onbeschermde seks hebben met mannen, mensen die prostituees bezoeken of zelf werkzaam zijn in de prostitutie en mensen afkomstig uit gebieden waar HIV en hepatitis meer voorkomen. Deze mensen kunnen zich laten testen via de GGD/SOA poli of door de huisarts verwezen worden. De huisarts kan een goede risico-inschatting maken.

Hoe werkt het?


Als man levert u voor een SOA-test urine in, bij vrouwen neemt de huisarts of de patiënt zelf testmateriaal af met een swab. Het materiaal sturen wij naar het laboratorium. De resultaten kunt u opvragen bij onze praktijk.

Voor het consult bij de huisarts krijg u geen factuur. Hou er rekening mee dat er aan de test zelf (mogelijk) wel kosten verbonden zijn.

Voor meer informatie raadpleeg je verzekering
Voor meer informatie over SOA's: Thuisarts.nl

Voor studentenkorting op een Chlamydia test, ga naar: studentenzorgwijzer.nl