HomeMeerUrine onderzoek

Urine onderzoek

Bij plasklachten of vermoedens op een blaasontsteking kunt u de urine laten onderzoeken op bacteriën, bloed, eiwitten en suiker. U kunt zelf beslissen of u de urine wilt laten onderzoeken. U heeft hier geen toestemming voor nodig. Als u urine inlevert is het belangrijk dat we weten wat uw klachten zijn. Daarom hebben we het zogenaamde urinebriefje gemaakt. Het urinebriefje is net als het urinebekertje gratis af te halen bij de assistente.

Belangrijk blijft om de urine op een juiste manier op te vangen. Lees hier de instructies:

  • Lever bij voorkeur de eerste ochtendurine in

  • een schoon en nieuw urinepotje te gebruiken (gratis bij ons af te halen)

  • vooraf de vagina of penis te wassen met ruim water (= gewassen plas)

  • het middelste gedeelte van de straal op te vangen en niet het begin (= midstream)

  • bewaar de urine maximaal 4 uur in de koelkast (koel bewaren)

  • een klein beetje urine is echt voldoende: een bodempje van 1 cm. volstaat

Achtergrondinformatie:

 Ochtendurine is geconcentreerde urine. Daarom is ochtendurine de beste plas voor onderzoek. Verontreinigingen kunnen het onderzoek flink beïnvloeden. Daarom is het belangrijk, dat u vooraf de vagina of penis goed wast met voldoende water. Verontreinigingen uit de plasbuis worden beperkt door slechts het middelste gedeelte van de straal op te vangen. Bacteriegroei in urinebekers wordt geremd door een schone urinebeker te gebruiken en de urine in de koelkast te bewaren voor max. 4 uur.

Let op: gebruikt u alstublieft onze gratis urinebekertjes. Liever GEEN jampotjes, fotorolkokertjes, groentepotjes of anderszins. Dit kan de uitslag flink beïnvloeden.

Urines inleveren: elke ochtend voor 11:00 uur bij de assistente.

Kosten: het kan voorkomen dat de urine voor aanvullend onderzoek wordt opgestuurd naar een extern laboratorium. In dat geval worden deze kosten door dit laboratorium bij u in rekening gebracht ten laste van uw eigen risico, omdat de urine beoordeeld wordt door een medisch microbioloog.