HomeMeerBevolkingsonderzoek darmkanker

Bevolkingsonderzoek darmkanker

 

Het bevolkingsonderzoek darmkanker is voor mannen en vrouwen in de leeftijd van 55 tot en met 75 jaar. Doel van het onderzoek is darmkanker vroeg op te sporen, zodat de kans op genezing groter is en de behandeling minder zwaar. Op de langere termijn kunnen met het bevolkingsonderzoek landelijk 2.400 sterfgevallen aan darmkanker voorkomen worden.

Het bevolkingsonderzoek wordt aangeboden door de overheid. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voert de landelijke regie. 

Het onderzoek


Het onderzoek bestaat uit een ontlastingstest, die deelnemers eenvoudig thuis kunnen doen. Eind januari worden door de screeningsorganisatie de eerste (paarse) enveloppen met daarin de test, een gebruiksaanwijzing en een informatiefolder verstuurd. Deelnemers sturen de test met behulp van de antwoordenvelop naar het laboratorium, waar de ontlasting wordt gecontroleerd op de aanwezigheid van bloed. Wordt er bloed gevonden, dan is vervolgonderzoek nodig in de vorm van een inwendig kijkonderzoek (coloscopie). De deelnemer ontvangt in dit geval bij de uitslag direct een uitnodiging voor een intakegesprek bij een coloscopiecentrum.

Vrijwillig en gratis


Deelname aan het bevolkingsonderzoek is vrijwillig. Het bevolkingsonderzoek wordt aangeboden door de overheid. Het eventuele vervolgonderzoek (intakegesprek en coloscopie) maakt geen deel uit van het bevolkingsonderzoek. De kosten hiervan worden vergoed door de zorgverzekeraar. Afhankelijk van het eigen risico moeten deelnemers mogelijk een deel hiervan zelf betalen.

Bevolkingsonderzoek 


Het bevolkingsonderzoek wordt uitgevoerd door vijf regionale screeningsorganisaties. . De screeningsorganisatie voert ook de bevolkingsonderzoeken borstkanker en baarmoederhalskanker uit.

Meer informatie: 

 www.bevolkingsonderzoekdarmkanker.nl