24 uur bloeddruk meting
Huisartsenpraktijk Kievit in Bussum beschikt over een ambulante 24-uurs bloeddrukmeter. Met deze meter kunt u uw bloeddruk meten gedurende 24 uur. Dit is de meest betrouwbare methode voor het meten van de bloeddruk.
Wat is ambulante bloeddrukmeting?
Ambulante bloeddrukmeting houdt in dat uw bloeddruk gedurende 24 uur wordt gemeten, dus zowel overdag als 's nachts.
De 24-uurs bloeddrukmeting geeft een compleet beeld van uw bloeddruk overdag, ’s nachts en tijdens uw dagelijkse activiteiten.
Apparatuur
De meetapparatuur bestaat uit een manchet en een klein meetapparaat. Het manchet wordt om uw bovenarm bevestigd en aangesloten op het meetapparaat. Het meetapparaat wordt aan een band gedragen.
Voor wie is de 24 uurs bloeddrukmeting geschikt?
De 24-uursmeting is bestemd voor alle patiënten met hoge bloeddruk of twijfel daaraan.
Wanneer wordt een 24-uurs bloeddrukmeting geadviseerd?
- Als een patiënt gespannen is bij de huisarts en de bloeddruk thuis lager is dan bij de huisarts (witte jassen effect)
- Indien meerdere keren een hoge bloeddruk is gemeten bij de huisarts
- Indien de hoge bloeddruk niet goed reageert op medicijnen
- Bij verdenking van hypotensie (te lage bloeddruk) bij medicijngebruik voor hoge bloeddruk
- Voor het evalueren van een ingezette behandeling voor hoge bloeddruk
Hoe werkt het?
U maakt in overleg met de huisarts een afspraak op de huisartsenpraktijk. De doktersassistente bevestigt het manchet om uw arm. Het manchet wordt verbonden met de bloeddrukmeter.
Iedere 15 minuten wordt het manchet automatisch opgepompt en wordt uw bloeddruk gemeten. De gegevens worden opgeslagen in de bloeddrukmeter. De meting gebeurt overdag 3-4x per uur en ’s nachts elk uur, u hoort dan een piepje. Om te voorkomen dat u (onbewust) de bloeddruk beïnvloedt kunt u de bloeddruk zelf niet aflezen. Het apparaat meet tegelijkertijd uw bloedwaarden en hartslag.
De volgende dag brengt u de bloeddrukmeter terug naar de praktijk om het apparaat te laten ontkoppelen. U kunt de bloeddrukmeter niet zomaar afdoen. Houdt rekening met de meting bij het plannen van uw activiteiten.
Vervolg
De metingen worden ingelezen in de computer. De huisarts bestudeert de metingen. De huisarts bespreekt de resultaten met u tijdens een telefonische vervolgafspraak. U krijgt dus niet direkt het resultaat te horen.