HomeNieuwsHoofdluis

Hoofdluis

Hoofdluis

Hoofdluis

Op veel scholen zijn er door corona geen luizencontroles. Controleer uw kind daarom thuis goed op hoofdluis met een fijntandige kam boven een vel wit papier. Kam vanaf de hoofdhuid tot aan de punten.

Vindt u hoofdluis of neten bij uw kind?

  • Kam het haar 2 weken lang elke dag met een fijntandige kam. Zo voorkomt u dat hoofdluizen zich snel verspreiden.
  • Meld het op school of op het kinderdagverblijf. Dan kunnen andere ouders hun kind op hoofdluis controleren en zo nodig behandelen.

In het kort

  • Hoofdluizen geven alleen jeuk, ze kunnen geen kwaad.
  • Ze hebben niets te maken met slechte hygiëne.
  • Kam elke dag het haar met een luizenkam, 2 weken lang.
  • Een antiluizenlotion is meestal niet nodig.
  • U hoeft niet naar de huisarts.

Wat zijn hoofdluizen?

Hoofdluizen zijn witachtige insecten van twee tot vier millimeter. Luizen kruipen langzaam rond over de hoofdhuid en de haarwortels. Als u goed kijkt kunt u de luizen vinden. Ze kunnen niet springen.

De luizen voeden zich met bloed dat ze opzuigen uit de hoofdhuid. Daarbij maakt luizenspeeksel het bloed dunner. De wondjes en het luizenspeeksel in de wondjes geven jeuk. Niet iedereen met hoofdluis krijgt jeuk.

Luizen leggen eitjes die ze vastplakken aan de haren, vlak bij de huid. De eitjes komen na één week uit.

Luizen voelen zich het prettigst op een warme, behaarde huid. Op andere plaatsen gaan ze snel dood. De eitjes hoeven niet per se op het lichaam te zitten om lang in leven te blijven; die kunnen beter tegen de kou.

Hoofdluizen worden ook wel 'pietjes' genoemd. De eitjes noemen we 'neten'.

Hoe ontstaat hoofdluis?

Mensen kunnen hoofdluizen aan anderen doorgeven als hun hoofden elkaar raken. De luis kruipt dan van het ene hoofd over naar het haar van de ander. Op scholen verspreiden hoofdluizen zich gemakkelijk onder kinderen.

Daarom komen hoofdluizen vooral bij kinderen voor.

Kan hoofdluis kwaad?

Luizen veroorzaken alleen jeuk. Ze kunnen geen kwaad.

Hoe kan ik hoofdluis voorkomen?

Luizen kunt u nooit helemaal voorkomen. Met hygiëne heeft het niets te maken.

Er zijn nieuwe middelen op de markt om luizen te voorkomen. Deze middelen worden niet aangeraden. Er is nog onvoldoende bewijs dat deze middelen helpen en ook veilig zijn.

Hoe ontdek ik hoofdluis bij mijn kind?

Hoe eerder u luizen of eitjes (neten) ontdekt, hoe sneller u de luizen kunt bestrijden. Kinderen hebben vaak hoofdluis zonder het te weten.

  • Controleer dus regelmatig tussen de haren: vooral op jeukende plekken, achter de oren, onder de pony en in de nek. Hoofdluizen kunt u zien bewegen. Of u ziet grijswitte puntjes (neten) die aan het haar vast zitten.
  • Kijken alleen is niet voldoende. Controleer het haar met een fijntandige kam (stof- of luizenkam). Kam vanaf de hoofdhuid tot aan de punten. Doe dit boven een wit papier of een witte wasbak. Luizen die bij het kammen in de bak of op het papier vallen, ziet u als kleine grijze of bruine spikkels bewegen. Als u alleen kijkt, zónder te kammen, dan is de kans groot dat u luizen mist.

Wat moet ik doen als ik hoofdluis ontdek?

  • Als u luizen of neten bij uw kind ontdekt, controleer dan het hele gezin. Behandel alleen de gezinsleden die luizen of neten hebben.
  • Meld het op school en/of op het kinderdagverblijf. Dan kunnen andere ouders hun kind op luizen controleren en zo nodig behandelen. De kans dat uw kind opnieuw luizen krijgt, is dan kleiner.

Hoe behandel ik hoofdluis?

2 weken dagelijks kammen

  • Als u luizen of neten in het haar ontdekt, moet u al het haar zorgvuldig uitkammen met de luizenkam. Vanaf de hoofdhuid tot aan de punten. Daarmee verwijdert u de luizen. De kans dat u anderen besmet is dan al sterk verminderd. De kam kunt u kopen bij de drogist of apotheek.
  • Omdat achtergebleven neten later kunnen uitkomen, moet u het kammen 2 weken lang elke dag herhalen.
  • Kam het haar als het nat is. Met een beetje crèmespoeling of antiklittenshampoo glijdt de kam gemakkelijker door het haar.
  • Maak de kam na gebruik goed schoon met water en zeep.

2 weken lang dagelijks uitkammen is op zich voldoende om luizen te bestrijden.

Wassen van kleding (jassen, sjaals en mutsen), beddengoed en knuffels is niet nodig. Als u goed kamt, is dat voldoende, zo blijkt uit onderzoek.

Als alleen kammen niet heeft gewerkt, dan kunt u de kambehandeling herhalen in combinatie met een antiluizenlotion (bij voorkeur dimeticon). Ook hierbij moet u het haar weer 2 weken lang dagelijks kammen. De wasbeurt herhaalt u na 7 dagen.

De lotion kunt u kopen bij de drogist of apotheek. Het heeft geen zin de lotion al meteen te gebruiken als u de luizen ontdekt.

Wanneer contact met de huisarts bij hoofdluis?

Voor hoofdluizen hoeft u niet naar de huisarts.

Korte film over hoofdluis

Het RIVM heeft een filmpje over hoofdluis.